De plus van Ervaring in Huis
Bij Ervaring in Huis werken ervaringsdeskundigen van huiselijk geweld. Zij kunnen cliënten op een bijzondere manier raken en zo een impasse doorbreken. Procesregisseur Lynne en ervaringsdeskundige (voormalig pleger huiselijk geweld) Sebastiaan vertellen over zo’n casus.
Het gaat om een complexe casus met een stel waar sprake is van zwaar huiselijk geweld, al jarenlang. De man heeft geen huis, geen werk, geen inkomsten. Maar wel een verslaving. Voor alles wat hij als mens nodig heeft, is hij van zijn partner afhankelijk. Voor haar geen makkelijke situatie. Zij komt thuis van werk na een paar dagen omdat ze seizoenswerk doet, en treft dan haar partner aan. In een bende en hij heeft gebruikt. Haar oplossing is dat ze hem gaat controleren. Dat ze gas en licht afsluit als ze van huis gaat. En dat hij voor alles wat hij wil kopen toestemming nodig heeft. Af en toe escaleert deze situatie. Dan gebruiken ze fysiek geweld en trekt zij aan het kortste eind.
‘Ik maakte me echt zorgen om deze mensen’
Lynne: “In april kwam er weer een melding en werd deze casus door mijn collega’s van het Advies- en Meldpunt zwaar getrieerd: op zorgen voor potentieel levensgevaar. Ik was eerder al bij dit stel betrokken, dus pakte ik het nu ook op. Ik maakte me echt zorgen om deze mensen. Ook in de keten waren zorgen en de casus werd ingebracht voor bespreking in het Zorg- en Veiligheidshuis. Maar de oplossing was er niet, ook door wachtlijstproblematiek. Ik had er buikpijn van en was het al op managementniveau en hoger aan het escaleren. Toen hoorde ik eind juli ervaringsdeskundige Sebastiaan praten over de supportgroep voor mannen in huiselijk geweld. Sebastiaan vertelde dingen waar ik echt op aansloeg, dus ik vroeg of hij in deze casus mogelijkheden zag.”
Sebastiaan: “Ik vond het allemaal minder angstaanjagend klinken, maar natuurlijk ging ik mee. Ik kan iemand meer van mens tot mens benaderen en dingen zeggen die een professional niet kan zeggen. Zoals: ‘Op deze manier ging het mis bij mij en dat gebeurt nu bij jou ook.’ We hadden een bijzonder gesprek met z’n drieën,” herinnert Lynne zich. ‘Jij weet echt waar ik over praat’, zei deze man tegen Sebastiaan. En Sebastiaan zei op een gegeven moment tegen hem: “De weg uit deze situatie is stoppen met gebruiken”. Heel rustig, heel respectvol en begripvol, maar wel duidelijk. Hij zei ook: ‘Ik snap dat je deze keuze nu nog niet kunt maken.’De man raakte zichtbaar van streek, want het enige leuke wat hij heeft is dat hij af en toe even niet aan zijn situatie hoeft te denken. Toch raakte het hem zo, dat hij ter plekke afsprak om mee te gaan naar een meeting van de NA (Narcotics Anonymous).”
‘Ik geef hem de erkenning dat ook hij geholpen verdient te worden’
“Gelijk het eerstvolgende weekend heb ik hem meegenomen naar een NA-meeting”, vervolgt Sebastiaan. “Dat sloeg aan, we hadden een goed gesprek. Het was heel veel jaren geleden dat hij zélf ergens welkom was. Dat mensen hem knuffelden, gewoon om wie hij is. Dat heeft hem opengesteld om stappen te zetten. Vorig week heb ik nog een gesprek met hem gehad om zijn relatiepatronen te herkennen. Nu is het een kwestie van oppakken en in een hersteltraject gaan. Dat duurt heel lang en ik kan dat ook niet de hele tijd begeleiden, maar er is een kickstart gemaakt. Hij kent nu de plekken en bepaalde tools. En ik geef hem de erkenning dat ook hij een verhaal heeft en geholpen verdient te worden.”
‘Mijn hoop is dat de cirkel is doorbroken’
Lynne: “Samen kunnen we zo het verschil maken. Soms maakt het niet uit wat wij als procesregisseurs zeggen. Deze man voelt zich al op achterstand staan, omdat hij de klap heeft uitgedeeld. Hij is niet anders gewend dan dat mensen hem daar meteen op veroordelen. Wat ik ook tegen hem zeg. Laatst heb ik in een gesprek met dit stel uitgelegd dat, als een vrouw ons vertelt dat een man haar opsluit en gas en licht afsluit, we dat intieme terreur noemen. Dat maakte haar boos natuurlijk, maar hij voelde zich nu door mij gezien. Vorig jaar was dat niet gelukt, had hij niet kunnen accepteren dat hij ook de ontvanger is van geweld. Of deze man nu gaat stoppen met gebruiken? Dat weet ik niet. Maar hij heeft nu wel iemand die hij kan appen, ook al is het avond of in het weekend. Iemand die echt naast hem staat. Die zegt: ‘als het uit de hand loopt, mag je me benaderen’. Mijn hoop is dat in deze casus Sebastiaan iets teweeg heeft gebracht dat de cirkel heeft doorbroken.”
Het team van Ervaring in Huis bestaat uit zowel voormalig slachtoffers als plegers. Door de eigen levenservaringen en door het volgen van verschillende opleidingen kunnen de ervaringsdeskundigen eigen ervaringskennis deskundig inzetten voor anderen. De ervaringsdeskundigen werken ook samen met professionals in de hulpverlening. Lees er meer over op www.ervaringinhuis.nl.
Wil je binnen jouw organisatie ook gebruik maken van Ervaring in Huis? Mail dan naar ervaringinhuis@veiligthuisrr.nl