Toewerken naar herstel: bijzondere hulp bij extreme tattoo
Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn nooit lichte thema’s en ook nooit lopende-bandwerk. Maar sommige casussen zijn zo complex en zeldzaam, dat de aanpak om nog meer maatwerk vraagt. Procesregisseur Roos Dagan van het Gebiedsteam vertelt over zo’n casus, waarbij ze echt niet los wilde laten tot ze zeker wist dat onze cliënt zicht op herstel had.
Deze casus kwam bij ons binnen via de politie en eerst was het crisisteam aan zet. Toen acute veiligheid hersteld was, werd deze cliënt overgedragen aan het Gebiedsteam waarbij Roos werd aangewezen als procesregisseur: “Het is een complexe casus van huiselijk geweld, waarin we na gesprekken met alle verschillende partijen nog steeds niet helemaal precies alle gebeurtenissen kunnen achterhalen. Maar een van de grote dingen die het herstel bij deze cliënt in de weg staat, staat los van wat er precies is gebeurd. Er zijn namelijk op zichtbare plekken tatoeages, die
in de weg staan bij het dagelijks leven. Deze tatoeages herinneren aan de voormalige relatie en ze zijn zo aanwezig, dat onze cliënt hierdoor zelfvertrouwen kwijt is, de straat niet meer op durft en eigenlijk de zin tot leven heeft verloren.”
Zelf wist deze cliënt dat er een organisatie is die kan helpen in een langdurig en pijnlijk traject deze tatoeages te verwijderen, alleen is daar een borg van 10.000 euro voor nodig. Die borg is er omdat mensen soms aan het einde van het traject de laatste behandelingen niet meer laten doen. Bovendien kan een verzoek niet gedaan worden door een persoon maar moet dat door een organisatie worden gedaan. Roos twijfelde niet en zette de aanvraag in gang. Ze schreef het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam aan, die 2.500 euro beschikbaar stelden. Roos: “Mooi is ook dat dit fonds heeft toegezegd dat onze cliënt na afloop van het traject het bedrag mag houden. Maar we hadden nog 7.500 euro nodig. Wij overleggen natuurlijk over onze casussen en een van mijn collega’s gaf aan dat ik in zo’n extreem geval het beste met onze bestuurder Debbie Maas in gesprek kon gaan, die snel besloot dat in dit uitzonderlijke geval Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond de rest van het bedrag voorschiet.”
‘Indrukwekkend hoe Roos en haar collega’s zich ingezet hebben’
Dat de borg binnen één dag geregeld was, vond de organisatie die de tatoeage kan verwijden indrukwekkend. Zoals de eigenaar aangaf: “Wij vinden het erg belangrijk dat mensen een tweede kans krijgen op een goede eerste indruk. We merkten dat mensen soms aan het einde van het traject de laatste behandelingen niet meer laten doen, vandaar dat we borg vragen. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een organisatie zo snel heeft gezorgd dat dit mogelijk is. Echt indrukwekkend hoe Roos en haar collega’s zich hebben ingezet om deze cliënt die tweede kans te geven!”
Met het voorschot van Veilig Thuis en het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam zijn de laserbehandelingen inmiddels gestart. Roos is met andere collega’s nog aan de slag om via andere fondsen het voorschot definitief te financieren.