19 november 2019

84% meer vermoedens van kindermishandeling

Het aantal meldingen met vermoedens van kindermishandeling bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond is het afgelopen jaar sterk gestegen, met maar liefst 84%. Daarom doen zij actief mee aan de nationale Week tegen Kindermishandeling die deze week plaatsvindt. Met diverse activiteiten wil Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond inzicht geven in de problematiek en de urgentie van een gezamenlijke aanpak onderstrepen. “Ieder kind dat opgroeit in een onveilige situatie is er één te veel”, stelt Debbie Maas bestuurder Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, “heeft u een vermoeden maak je zorgen bespreekbaar en reik een helpende hand aan het kind!”

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, krijgt veel telefoontjes over vermoedens van kindermishandeling. Het aantal meldingen van vermoedens van kindermishandeling is in eerste 10 maanden van 2019 met 84% toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar alleen al ontving Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond maar liefst 3.753 meldingen van vermoedens van kindermishandeling. Dat zijn gemiddeld 16 meldingen met vermoedens van kindermishandeling per dag. Als we het aantal huiselijk geweld meldingen hieraan toevoegen dan zien we in totaal 12.090 meldingen van januari tot en met oktober 2019.

Veilig Thuis is te bereiken voor advies als iemand een vermoeden heeft van huiselijk geweld of kindermishandeling en niet weet wat hij/zij moet doen. Het aantal adviesgesprekken over kindermishandeling dat Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond voert is licht gestegen; 2.718 in de eerste 10 maanden van dit jaar. Vorig jaar voerde Veilig Thuis 2.498 adviesgesprekken over kindermishandeling. Dit betekent, dat professionals en particulieren steeds vaker contact met Veilig Thuis opnemen voor advies en overleg over hoe zij moeten omgaan met een situatie van kindermishandeling.

Kindermishandeling kent vele vormen, denk aan slaan, seksueel misbruik maar ook verwaarlozing of getuige zijn van geweld tussen je ouders kan veel schade opleveren bij kinderen.

“Kindermishandeling is een verdrietig probleem dat vaker voorkomt dan je denkt. Voor een kind kunnen de gevolgen groot zijn en een leven lang voortduren. Daarom is het is belangrijk om signalen van kindermishandeling op te pakken. Laten we hierbij de volwassenen niet vergeten want vaak zijn zij ook slachtoffer geweest in hun jeugd,” zegt Debbie Maas, bestuurder Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond.

Activiteiten
Het thema van de Week tegen Kindermishandeling 2019 is Leren van elkaar. In dat kader publiceert Veilig Thuis twee persoonlijke verhalen van haar eigen medewerkers waarin zij hun ervaringen delen met situaties waarin kindermishandeling speelde. Op die manier wil Veilig Thuis aandacht vragen voor de problematiek waar haar medewerkers dagelijks mee geconfronteerd worden en inzicht geven hoe zij het verschil maken.
Daarnaast organiseert Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond een speciale bijeenkomst voor haar medewerkers waarin een ervaringsdeskundige van kindermishandeling haar verhaal deelt en vragen gesteld kunnen worden.
Tevens heeft brengt Veilig Thuis in deze week een nieuw ontwikkelde boekenlegger uit. Met vijf korte weetjes wordt de aandacht getrokken, tips gedeeld en informatie gegeven over de diensten van Veilig Thuis. Tot slot wordt de lezer geattendeerd op het feit dat hij het verschil kan maken en een bijdrage kan leveren aan het stoppen van kindermishandeling.

Wat gebeurt er als je belt?

Stap 1

Wij luisteren naar je verhaal

Stap 2

Je krijgt advies

Stap 3

We zoeken samen hulp

Niet altijd is het meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms volgt er eerst onderzoek. Je kunt ons veilig bellen, 7 dagen per week, 24 uur én gratis. Bel 0800 2000.