26 oktober 2022

Belaagd: Vrouwen als prooi

Iedereen kent de verhalen van vrouwen die nagefloten worden op straat of worden lastiggevallen in het openbaar vervoer door opdringerige mannen. Het sturen van dickpics door de directeur van Ajax en de misdragingen op de set van ‘The Voice’ zorgden voor grote verontwaardiging. Deze verhalen worden opgedist als incidenten, als het wangedrag van individuen. Maar zijn het ook incidenten? Of is er sprake van een cultuur waarin seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen normaal is? De statistieken spreken boekdelen:

2 op de 3 vrouwen in Nederland is afgelopen jaar op straat lastiggevallen
1 op de 3 vrouwen heeft fysiek seksuele intimidatie ervaren op het werk
1 op de 5 vrouwen is ooit fysiek mishandeld door (ex-) partner.

Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot die paar incidenten die het nieuws halen. Het lijkt een structureel probleem waar alle vrouwen in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgen. In KRO-NCRV 2Doc: Belaagd vertelt een groot aantal vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis. Zo werd Ambrien als tiener aangerand op zeilkamp, Akkie door een verhuizer gegrepen in de gang, Swanhilde als stagiaire belaagd door een getrouwde collega, Angelique  jarenlang door haar partner vernederd en geslagen en Karin twee jaar lang belaagd door haar baas. Of Georgia, die prooi was in de trein, Elles die bedolven werd onder dickpics, Malou wiens nieuwe baan begon met een seksuele opmerking van de chef, en Rachelle die dacht de mishandeling door haar partner niet te overleven.

De vrouwen vertellen over de impact van de belaging en de angst en onvrijheid die deze veroorzaakt. Levenslang op je hoede, altijd rekening houden met gevaar. En als het je overkomt, het schuldgevoel en de schaamte om erover te praten. De vrouwen in Belaagd hebben besloten het zwijgen te doorbreken. De optelsom van hun verhalen legt een cultuur bloot waarin vrouwen vaak worden beschouwd als bezit of seksueel object, dat betast, geslagen of misbruikt mag worden. Een cultuur die voortkomt uit een diepgewortelde minachting voor de autonomie van de vrouw. Een cultuur ook, die vrouwen in hun vrijheid en veiligheid aantast omdat ze altijd alert moeten zijn dat er ‘iets’ kan gebeuren. En die de voedingsbodem vormt voor vernedering, verkrachting en mishandeling soms met de dood tot gevolg. In Nederland overleven jaarlijks zo’n 40 Nederlandse vrouwen de mishandeling niet.

Belaagd is geregisseerd door Nan Rosens en geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV en met steun van CoBO.
Veilig Thuis organiseert landelijke vertoningen met debat.

Voorpremieres regio Rotterdam Rijnmond

Vrijdag 25 november Rotterdam
Maandag 28 november Krimpen aan den IJssel;19.00-22.00 uur open inloop Theater de Tuyter
Woensdag 30 november Maassluis;19.00-22.00 uur aanmelden Theater Koningshof
Vrijdag 2 december Nissewaard; 15.00-18.00 uur aanmelden Theater de Stoep
Donderdag 8 december Capelle aan den IJssel; 19.00-22.00 uur aanmelden CAPSLOC

KRO-NCRV 2Doc: Belaagd wordt uitgezonden op vrijdag 9 december om 22:18 uur op NPO2, tijdens de actieweken van Orange the World van 25 november tot en met 10 december om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

Belaagd

Wat gebeurt er als je belt?

Stap 1

Wij luisteren naar je verhaal

Stap 2

Je krijgt advies

Stap 3

We zoeken samen hulp

Niet altijd is het meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms volgt er eerst onderzoek. Je kunt ons veilig bellen, 7 dagen per week, 24 uur én gratis. Bel 0800 2000.