4 december 2023

Extra aandacht voor de weg naar hulp tijdens Orange the World

Rotterdam, 27 november 2023 – Afgelopen zaterdag startte Orange the world, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne is ieder jaar van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. In 2023 is het thema van de campagne in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Ook wij doen deze dagen extra inspanningen om de weg naar veiligheid zichtbaar te maken.

Vanuit Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, Filomena, Arosa, Fier, Ervaring in Huis en de gemeente Rotterdam vragen we tijdens deze dagen met de campagne “Dat is niet normaal” opnieuw extra aandacht om mensen die huiselijk geweld ervaren de weg naar de juiste hulp te helpen vinden. Ditmaal steunen ook het nationaal programma Vlaardingen West, de gemeente Krimpen aan den IJssel, een gezondheidscentrum en verschillende opleidingsinstituten – Albeda collega, hogeschool InHolland en Maas College – de campagne door posters met teksten als ‘Word praten altijd schreeuwen?’ of ‘Lopen ruzies altijd uit de hand’ op het toilet en andere beschutte plekken op te hangen.

Bestuurder Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond en Filomena Debbie Maas: “Het thema Veilig, overal en altijd, van Orange the World dit jaar moet de bewustwording vergroten over het feit dat verschillende vormen van geweld overal in de samenleving plaatsvinden. Het doel is mensen overal in de samenleving #medestander zijn. Dus niet wegkijken bij verschillende vormen van geweld, maar je uitspreken en hulp bieden. Daarom willen we nu op belangrijke plekken in de samenleving mensen bewust maken van situaties die niet veilig zijn, al zijn die situaties voor hen mogelijk dagelijkse realiteit.”

Tanya Hoogwerf, manager Filomena: “Met name jongeren hebben te kampen met geweld, maar ze melden zich nauwelijks. We willen met deze campagne nu juist op scholen onder de aandacht brengen dat geweld nooit normaal is en hulp laagdrempelig, online en ook anoniem beschikbaar is. Zo hopen we ook meer #medestanders te creëren.”

Meer informatie over de campagne: www.filomena.nl/hulp

Wat gebeurt er als je belt?

Stap 1

Wij luisteren naar je verhaal

Stap 2

Je krijgt advies

Stap 3

We zoeken samen hulp

Niet altijd is het meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms volgt er eerst onderzoek. Je kunt ons veilig bellen, 7 dagen per week, 24 uur én gratis. Bel 0800 2000.