6 februari 2019

“Fantastisch hoe in Nederland massaal een norm wordt gesteld!”

Blog Debbie Maas, bestuurder Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond 

Geweld is niet normaal. Geweld tegen vrouwen, mannen, kinderen en ouderen is onacceptabel. Gelukkig horen we dit geluid steeds vaker. Met stille tochten, in gemeenteraden en natuurlijk in de krant en op tv. De maatschappij zegt ‘nee’ tegen geweld. We zeggen ‘dit kan zo niet langer’. Fantastisch hoe in Nederland massaal een norm wordt gesteld!

Helaas vindt het meeste geweld in huiselijke kring plaatst. Dat zien we bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond aan de meer dan duizend meldingen die we per maand ontvangen. Triest, maar waar. En tegelijkertijd ben ik trots op dit aantal. Ik ben trots op de regio Rotterdam Rijnmond dat er zo massaal ‘nee’ wordt gezegd tegen huiselijk geweld en kindermishandeling. Door professionals en, nog veel belangrijker, door bezorgde buren en familieleden. Want juist die buren en familieleden kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het stoppen en voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het is iets van ons allemaal, in onze rol van buurman- of -vrouw, oom of tante, opa of oma. Pas als we er met z’n allen (als samenleving) onze schouders onder zetten kunnen we succesvol zijn in de aanpak.

Vandaag is de nieuwe landelijke campagne gestart, die omstanders oproept om bij twijfel over huiselijk geweld te handelen. Als je zorgen hebt durf te vragen hoe het met iemand gaat. Ga het gesprek aan, en natuurlijk kun je altijd voor advies terecht bij Veilig Thuis. Samen kunnen we ernstige vormen van kindermishandeling en huiselijk geweld voorkomen!

Natuurlijk willen we in Nederland deze norm handhaven. De spanning ontstaat omdat we zien hoe groot het probleem eigenlijk is en we op zoveel signalen niet tegelijk af kunnen en dus moeten prioriteren. Dit is afgrijselijk om iedere dag te doen. We zullen dan ook met elkaar in de buurt en de wijk een antwoord moeten vinden hoe we hiermee omgaan. Veilig Thuis neemt deze handschoen graag op.

Wat gebeurt er als je belt?

Stap 1

Wij luisteren naar je verhaal

Stap 2

Je krijgt advies

Stap 3

We zoeken samen hulp

Niet altijd is het meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms volgt er eerst onderzoek. Je kunt ons veilig bellen, 7 dagen per week, 24 uur én gratis. Bel 0800 2000.