7 januari 2019

“Hoe eerder je er bij bent, hoe groter de kans op succes.”

Dat zeiden twee medewerkers van Veilig Thuis in een radio-interview met RTV Rijnmond op 3 januari jongstleden.

Naar aanleiding van drie vrouwen die onlangs in Rotterdam met geweld om het leven zijn gebracht stond in het programma Rijnmond Nu de vraag centraal “Hoe is geweld tegen vrouwen aan te pakken?” Veilig Thuis en Shirin Musa van vrouwenrechtenorganisatie Femmes For Freedom waren uitgenodigd om hierover te praten.

Beide organisaties hebben regelmatig te maken met geweld tegen vrouwen in hun werk. “De problemen zijn heel divers, het loopt uiteen van psychisch- tot lichamelijk geweld. Soms zijn het vrouwen die bellen uit angst vanwege dreiging en dat zij vrezen voor hun leven en veiligheid.”

Acuut gevaar of structurele onveiligheid

In het interview vertellen de Veilig Thuis medewerkers dat het altijd maatwerk is. “We gaan met de betreffende persoon in gesprek. Wat speelt er precies? En kijken naar een oplossing wat er nodig is om het veiliger te laten zijn voor alle betrokkenen in deze situatie.” Ze vertelt verder, “Als wij aan de telefoon merken dat er sprake is van acuut gevaar of structurele onveiligheid dan zal Veilig Thuis direct ingrijpen en handelen. Als iemand eindelijk het lef heeft gehad om te bellen, dan zullen wij daar absoluut accuraat op reageren.”

Iedereen heeft recht op een veilige plek

Soms is de situatie dusdanig onveilig, zo vertellen de Veilig Thuis medewerkers, dat crisisopvang noodzakelijk is. “Want als vast is komen te staan dat het acuut gevaarlijk is en iemand niet terug kan omdat de veiligheid in het geding is zullen we iemand niet terug naar huis laten gaan. Iedereen heeft recht op een veilige plek en recht op opvang.”

Samen

Een medewerker van VT geeft aan dat partnerschap erg belangrijk is, “we zijn er met zijn allen om geweld te verminderen en te stoppen.”
De komst van het Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in Rotterdam begin volgend jaar zal zeker een bijdrage leveren aan de samenwerking in de regio. Denk aan één plek waar forensisch/medisch onderzoek plaatsvindt, een aangifte kan worden opgenomen en met de pleger afspraken gemaakt wordt. Een snellere en prettigere behandeling voor slachtoffers die nu vaak van de ene naar de andere plek moeten.

Geweld kán stoppen

“Hoe eerder je er bij bent, hoe groter de kans op succes. Na (liefst voor) de eerste klap, bel veilig thuis neem contact op, bel de politie of een andere hulpinstantie want, absoluut, geweld kán stoppen en hoe sneller je er bij bent hoe groter de kans op succes”, aldus een medewerker van Veilig Thuis.

 

Het hele interview kunt u beluisteren via de website van RTV Rijnmond.

Wat gebeurt er als je belt?

Stap 1

Wij luisteren naar je verhaal

Stap 2

Je krijgt advies

Stap 3

We zoeken samen hulp

Niet altijd is het meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms volgt er eerst onderzoek. Je kunt ons veilig bellen, 7 dagen per week, 24 uur én gratis. Bel 0800 2000.