15 juni 2023

Ik vermoed ouderenmishandeling – Vraag advies aan Veilig Thuis

Jaarlijks wordt op 15 juni wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. De kwetsbaarheid van ouderen die in een afhankelijke positie zitten is eigenlijk net zo groot is als die van kinderen of jeugdigen. Maar anno 2023 is het melden van ouderenmishandling nog niet zo ‘normaal’ als het melden van kindermishandeling. Mensen denken dat ouderenmishandeling niet voorkomt in hun omgeving of familie. Het gebeurt helaas wel. Ook in jouw omgeving en het houdt niet op tot je in actie komt.

Vaak is de pleger van ouderenmishandeling een naaste van het slachtoffer. De specialisten ouderenmishandeling van Veilig Thuis zijn heel creatief om de slachtoffers persoonlijk op een neutrale plek te kunnen spreken. Door die persoonlijke aandacht lukt het hen rust en veiligheid te creëren en ouderen te leren weerbaarder te worden. Ze gaan uiteraard ook in contact met de pleger om te bezien wat nodig is om de ouderenmishandeling te stoppen. Ook adviseren ze mensen die vermoedens hebben over ouderenmishandeling. Een professional gaf bijvoorbeeld aan betrokken te zijn bij een ouder echtpaar over wie er vanwege een huurachterstand zorgen waren. Zij vermoedde dat hun dochter financieel misbruik maakte van haar ouders: zij haalde boodschappen, maar de uitgaven daarvoor waren te hoog en het echtpaar kreeg nooit een bonnetje te zien. Ook werden er uitgaven gedaan in winkels in Amsterdam, waar deze meneer en mevrouw nooit komen. De professional stelde al haar vragen zonder de namen van de betrokkenen te delen. Er waren concrete aanwijzingen die duidden op financiële uitbuiting en de specialisten van Veilig Thuis adviseerden daarom niet alleen om een melding te doen, maar ook over hoe zij het gesprek met de betrokkenen zo aan kon gaan dat contact bleef behouden. Uiteindelijk zijn in dit geval na de melding bij Veilig Thuis de specialisten ouderenmishandeling ook actief bij dit dossier betrokken.

Vermoed jij ouderenmishandeling?

Heb je vermoedens van ouderenmishandeling? Dit is wat je kunt doen:

  1. Let op mogelijke signalen van ouderenmishandeling, zoals blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek of betalingsachterstanden of hoe de oudere bijvoorbeeld reageert op de vermoedelijke pleger. Is het eenmalig of komt het langere tijd achter elkaar voor?
  2. Praat over je zorgen met iemand uit de omgeving van de oudere, zoals een familielid, een buurvrouw of de verzorger. Misschien herkent de ander deze signalen ook.
  3. Praat met de oudere. Een simpel praatje is soms al voldoende om de oudere te laten weten dat je er voor hem/haar bent en dat hij/zij niet alleen is.
  4. Praat met de vermoedelijke pleger. Stel open vragen, bijvoorbeeld, hoe gaat het met de verdeling van zorgtaken?
  5. Je kunt altijd gratis bellen met een Veilig Thuis medewerker via 0800 2000 of chatten via www.veiligthuisrr.nl. Dit kan ook anoniem. Als jij de situatie beschrijft, kunnen de hulpverleners je advies geven over wat jij kunt doen en hoe zij je kunnen helpen.

Meer tips?

Ga naar www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/ouderenmishandeling voor meer informatie en tips over op welke signalen je kunt letten en hoe je in actie kunt komen.

Wat gebeurt er als je belt?

Stap 1

Wij luisteren naar je verhaal

Stap 2

Je krijgt advies

Stap 3

We zoeken samen hulp

Niet altijd is het meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms volgt er eerst onderzoek. Je kunt ons veilig bellen, 7 dagen per week, 24 uur én gratis. Bel 0800 2000.