Ouderenmishandeling stopt niet vanzelf – een slachtoffer vertelt
Mevrouw Pieters* is er nog altijd een beetje beduusd van. Na jaren van mishandeling belandde ze op een dag in het ziekenhuis, besloot dat het genoeg was en vertrok bij haar man. In haar nieuwe woning blikt ze samen met een medewerker van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond terug op wat haar is overkomen.
vernedering
De mishandeling begon zoals het vaak bij partnergeweld gaat. ‘Mijn ex-man maakte al sinds het begin van ons huwelijk continu vernederende opmerkingen’, vertelt de 75-jarige mevrouw Pieters. ‘Niks wat ik deed was goed en regelmatig schold hij me uit. Als ik tegen hem inging werd hij agressief. Meestal ging ik snel naar boven, een klusje doen zoals strijken of wat naaiwerk, zodat hij kon bedaren. Dan ging het een paar dagen goed, en daarna begon het weer.’ Tot een paar jaar geleden, toen het erger werd.
geweld
De man van mevrouw Pieters werd steeds gewelddadiger. Al pratende herinnert ze zich enkele nare voorbeelden waarin het uit de hand liep. ‘Hij gooide eens een kop hete koffie naar me toe die tegen de muur belandde, trapte mijn strijkijzer om en ik zat geregeld onder de blauwe plekken’, vertelt ze. De buren gaven aan dat ze weleens geschreeuw hoorden. Uit schaamte verzon ze een smoes. ‘Ik zei dat hij zo slecht hoorde en hard bulderde als hij zijn gehoorapparaat niet in had.’
nerveus
Ook familieleden hadden wel in de gaten dat het niet goed ging. Ze zagen dat ze nerveus was als haar man bijna thuiskwam en dat ze soms blauwe plekken had. Ondanks vragen van mensen in de omgeving, drong niet echt tot haar door hoe ernstig de situatie was. Op een dag ontaardde de ruzie in een vechtpartij en vluchtte ze naar haar zoon. Toch ging ze weer terug naar huis, een patroon dat vaker voorkomt bij relationeel geweld. Tot het vorig jaar volledig uit de hand liep en mevrouw met een gebroken pols in het ziekenhuis belandde.
ziekenhuis
De ex-man van mevrouw Pieters riep dat ze niet bij hem weg moest gaan en beloofde zijn leven te beteren. Maar eenmaal in het ziekenhuis zei haar schoondochter: ‘Vertel het nou maar, want dit kan zo niet doorgaan. De volgende keer overleef je het misschien niet.’ Nadat ze de verpleegkundige over het huiselijk geweld had verteld, schakelde het ziekenhuis direct Veilig Thuis in. ‘Ik was heel bang’, vertelt ze, ‘Mijn man zou ontzettend kwaad worden als hij zou horen dat ik met Veilig Thuis had gepraat. Het voelde voor mij als verraad.’
vertrek
In haar eigen huis voelde mevrouw Pieters zich niet meer veilig. Met een gebroken pols was ze afhankelijk van haar man, die al snel weer op dezelfde voet verder ging. ‘Ik dacht: dit gaat helemaal fout. Toen Veilig Thuis langskwam, ben ik met hen meegegaan, ondanks dat ik doodsbang was.’ Een moedige stap, zeker voor een dame op leeftijd. Veilig Thuis zorgde voor crisisopvang en schakelde het wijkteam in. Een maatschappelijk werker heeft mevrouw geholpen om zelfstandig verder te gaan en niet meer terug te keren naar haar man. Voor hem regelde Veilig Thuis begeleiding van de GGZ.
regie
Inmiddels is mevrouw Pieters van haar man gescheiden en heeft ze een eigen woning. Ze is blij dat ze de regie over haar leven zelf weer in handen heeft. ‘Het is heel moeilijk geweest’, zegt ze, ‘je slaat een boek na meer dan vijftig jaar huwelijk niet zomaar even dicht. De hulp, ook uit de familie, heb ik hard nodig gehad.’ Op de vraag of ze anderen in eenzelfde situatie aanraadt om Veilig Thuis te benaderen zegt ze: ‘Zeker weten! Ook als ik het in mijn omgeving zou zien, zou ik het melden. Want mensen zijn bang en durven er zelf niet mee naar buiten te komen, ook uit schaamte.’
* In verband met haar privacy is dit een gefingeerde naam. Bij ontwikkeling van de foto is gebruik gemaakt van een model.
Bent u zelf slachtoffer van ouderenmishandeling of heeft u zorgen over een oudere in uw omgeving die mogelijk wordt mishandeld? Een niet-pluis gevoel? Bel met Veilig Thuis! U wordt altijd discreet te woord gestaan door deskundige medewerkers. U kunt bij ons terecht voor informatie, advies en hulp, om zorgen te bespreken en eventueel een melding te doen. Ons telefoonnummer is 0800-2000 (gratis, 24/7).
Dag tegen oudermishandeling
Dit was een van de drie praktijkverhalen die Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond in het kader van de Dag tegen ouderenmishandeling (15 juni 2019) naar buiten heeft gebracht. In deze verhalen wordt het onderwerp ouderenmishandeling vanuit verschillende perspectieven belicht. Zo zijn de ervaringen van een slachtoffer, samenwerkingspartners en hulpverleners te lezen waarin ook diverse typen van geweld aan bod komen.
Lees hier het verhaal van Veilig Thuis medewerkers Tom & Gabriela.
Lees hier het verhaal van samenwerkingspartners Bavo en Laurens.