14 september 2023

Poster op horecatoilet maakt bewust over onveilige thuissituatie

Slaan, schoppen en seksueel misbruik is voor sommige mensen de dagelijkse werkelijkheid. Net zoals emotioneel en psychologisch geweld, waaronder uitschelden en vernederen, of financieel misbruik. Op verschillende manieren leiden we bij Filomena en Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond mensen in deze situaties naar hulp. Vorige maand nog maakte het CBS cijfers bekend die laten zien dat het doorbreken van de geweldsspiraal hard nodig is. We moeten blijven inzetten op het laagdrempelig beschikbaar stellen van hulp, zodat meer slachtoffers zich durven melden. In navolging van campagnes in het buitenland, starten we daarom met steun van Arosa, Fier, Ervaring in Huis en de gemeente Rotterdam in de maand september een campagne in de toiletruimtes van Rotterdamse horeca. Juist omdat dat een plek is waar je je veilig en onbespied kunt voelen. Een voorwaarde om soms zelfs maar aan hulp te kunnen denken.

Met deze campagne “Niet Normaal” proberen we (Filomena en Veilig Thuis, met steun van Arosa, Fier, Ervaring in Huis en de gemeente Rotterdam) laagdrempelig volwassenen weer een zetje te geven hulp te zoeken. Een signaal te geven dat iedereen recht heeft op een veilige thuissituatie en mensen aanmoedigen de weg naar hulp te vinden. Vanaf vandaag hangen er daarom posters Met teksten als ‘Word praten altijd schreeuwen?’ of ‘Lopen ruzies altijd uit de hand’ in de toiletruimtes van diverse horecagelegenheden die mensen bewust maken van wat normaal is en hoe je hulp kunt krijgen als jouw situatie niet normaal is. Tijdens de campagne meten Fier en Veilig Thuis of er extra toeloop is naar de chat en de website, om te bekijken of we deze aanpak vaker in zouden moeten zetten.

Wethouder Buijt, Zorg, Ouderen en Jeugdzorg, benadrukt het belang van deze campagne: “Ook in onze stad zijn er mensen die thuis te maken hebben met geweld. Dat is onacceptabel. Zeker thuis moet een veilige plek zijn waar niemand zich onveilig of machteloos zou mogen voelen. Deze campagne moedigt mensen hopelijk aan om hulp te zoeken. Samen met onze partners zal ik me in blijven zetten voor iets waar elke Rotterdammer recht op heeft: een veilig thuis!”

Debbie Maas, bestuurder Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond en Filomena: “Omdat deze campagne in veel verschillende cafés en restaurants loopt, komt dit thema nu bij een heel divers publiek onder de aandacht. Juist op een plek waar mensen zich vaak ontspannen en vrij voelen. Dat kan net het juiste zetje geven voor de eerste stap richting een veiligere toekomst. Ik ben blij met de samenwerking met alle verschillende partijen, mooi dat we met elkaar nu op één plek veel verschillende mogelijkheden kunnen bieden om hulp te vinden.”

Tanya Hoogwerf, manager Filomena: “Als deze campagne maar één iemand op het spoor van hulp brengt om uit de geweldsspiraal te breken, dan is het al geslaagd. In andere landen is het succesvol gebleken.”

Wat gebeurt er als je belt?

Stap 1

Wij luisteren naar je verhaal

Stap 2

Je krijgt advies

Stap 3

We zoeken samen hulp

Niet altijd is het meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms volgt er eerst onderzoek. Je kunt ons veilig bellen, 7 dagen per week, 24 uur én gratis. Bel 0800 2000.