14 juni 2021

Trading Places: terugkijken op een half jaar Reclassering Nederland

Ewout Verbeek, manager Advies- en Meldpunt bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, heeft deelgenomen aan Trading Places en kijkt terug op een half jaar Reclassering Nederland.

Trading Places

In 2020 heeft Politie Rotterdam het initiatief genomen voor een speciaal Trading Places programma voor leidinggevenden bij netwerkorganisaties[1] die betrokken zijn bij de problematiek van huiselijk geweld en stalking.

Huiselijk Geweld is een complex en taai maatschappelijk probleem. Bij de aanpak ervan zijn verschillende organisaties betrokken. Ieder vanuit een eigen rol en professionaliteit. Gedurende 6 maanden ruilen leidinggevenden van organisatie en vergroten zo het inzicht in elkaars organisatie en dus in elkaars denken en doen.

Vijf vragen aan Ewout

Welke organisatie had je voorkeur?

“Op voorhand ging mijn interesse uit naar Reclassering Nederland en Politie Rotterdam,” vertelt Ewout. “Na de kennismaking dag wist ik dat ik een goede match was met Reclassering Nederland, dat ik daar het meeste uit kon halen én hopelijk kon brengen. Dat gevoel was gelukkig wederzijds.”

Met welke verwachting stapte je erin?

“Uiteraard had ik een bepaald beeld van Reclassering Nederland voordat ik begon. Ik verwachte een strakke organisatie die vooral vanuit protocollen opereerde. Eenmaal binnen kwam ik snel tot de conclusie dat er inderdaad veel protocollen zijn, maar dat de professionals bij elke casus op zoek gaan naar de menselijke maat, binnen de gestelde grenzen. Net als bij Veilig Thuis staat de client centraal en voorop.”

Hoe was het afgelopen half jaar voor jou?

“Een te gekke ervaring! Vanaf dag 1 voelde ik mij thuis. Vergeleken met VTRR kwam ik met een kleiner team te werken, ongeveer 25 mensen. Je wordt in eerste instantie echt op jezelf teruggeworpen. Ik ben een echte mensen-manager en recht door zee. Bij VTRR past die manier van werken goed bij mijn team, maar hoe dat bij een andere organisatie valt, moet je toch even afwachten. Deze uitwisseling is voor managers een prachtige kans, we moeten alleen niet uit het oog verliezen dat het van alle teams veel vraagt. Het zijn pittige tijden waarin veel moet gebeuren. Om dan ’even’ een andere manager te krijgen vraagt flexibiliteit. Gelukkig klikte het en had ik vrijwel meteen aansluiting bij het team. Daardoor was het mogelijk om meteen de inhoud in te duiken en samen stappen te zetten.”

“Voor mij was het ook anders dat Reclassering Nederland een grote landelijke organisatie is met een hoofdkantoor waar beleid wordt uitgezet en waar afdelingen bezig zijn met beleid, financiën en media. Alles is doorontwikkeld. VTRR is een relatief jonge en lokale organisatie, wel met verbindingen met andere Veilig Thuis organisaties, waarbij je vaak met nieuwe vraagstukken te maken krijgt. Bij Reclassering Nederland merk je dat op bijna elke vraag al wel een antwoord is. Daardoor kun je je meer focussen op inhoud en samenwerking.”

Hoe was het voor je team bij VTRR?

“Zoals ik eerder zei, is Trading Places voor de teams misschien wel pittiger dan voor de managers. Ik ben erg trots op mijn team als ik zie hoe ze een nieuwe manager hebben ingewerkt en keihard hebben doorgewerkt.”

Wat neem je mee terug naar VTRR?

“Veel. We hebben werkafspraken gemaakt tussen Reclassering Nederland en VTRR, onder andere over huisverboden. Ook gaan we samen kijken welke mogelijkheden er zijn om medewerkers voor korte periodes uit te wisselen. Ik heb veel nieuwe inzichten opgedaan over het plegerperspectief. Een onderwerp waar we binnen VTRR mee aan de slag gaan. Maar ook kleine dingen als het implementeren van een andere vergaderstructuur pak ik mee.

Het Trading Places netwerk gaat blijvend een verschil maken in de aanpak van huiselijk geweld. Volgende stap is kijken of we een Trading Places variant kunnen neerzetten voor medewerkers, want ook daar zien we veel kansen.

‘Trading Places is absoluut een aanrader. Het heeft mij veel gebracht, zowel professioneel als in mijn persoonlijke groei.’

Lees ook het artikel Rotterdamse leidinggevenden binnen werkveld ‘huiselijk geweld en stalking’ ruilden een half jaar van baan.

 

[1] Deelnemende organisaties: Gemeente Rotterdam, Slachtofferhulp Nederland, Jeugdbescherming West, Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond, Reclassering Nederland, Enver, De Waag, Politie Rotterdam.

Wat gebeurt er als je belt?

Stap 1

Wij luisteren naar je verhaal

Stap 2

Je krijgt advies

Stap 3

We zoeken samen hulp

Niet altijd is het meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms volgt er eerst onderzoek. Je kunt ons veilig bellen, 7 dagen per week, 24 uur én gratis. Bel 0800 2000.