Schadelijke traditionele praktijken

Schadelijke traditionele praktijken (STP) is een verzamelterm voor vormen van onderdrukking en geweld tegen personen die voortkomen uit traditie, cultuur, religie of bijgeloof. Deze geweldsvormen worden gepleegd en actief gedoogd door de ouders of familie van het slachtoffer of door religieuze en gemeenschapsleiders. Ze krijgen of ervaren de toestemming van de meerderheid van de gemeenschap. Hierdoor kan het lang voortbestaan en wordt het van generatie op generatie overgedragen.

Onder schadelijke traditionele praktijken verstaan we:

  • Eergerelateerd geweld: zowel dwang, psychisch en/ of fysiek geweld om te voorkomen dat een lid van de familie een ‘misstap’ zet die de eer van de familie in de gemeenschap kan schaden.
  • Huwelijksdwang: wanneer iemand moet trouwen tegen zijn of haar zin in of als iemand niet mag scheiden. Als één of beide partners onder druk worden gezet om te trouwen, is er spraken van huwelijksdwang.
  • Achterlating in het buitenland: dit kan eventueel in het geboorteland zijn. Redenen hiervan zijn verschillend: een man die snel af wil van zijn vrouw, angst dat vrouw en/of kinderen teveel blootstaan aan Westerse invloeden of angst dat de eer van de familie geschonden kan worden.
  • Huwelijkse gevangenschap: vastzitten in een religieus huwelijk (ook na een echtscheiding).
  • Leven in gedwongen isolement: verborgen vrouwen.
  • Vrouwelijke genitale verminking: vrouwenbesnijdenis.

Bij een vermoeden van schadelijke traditionele praktijken bij jezelf of in jouw omgeving, kun je (anoniem) contact opnemen met Veilig Thuis via 0800-2000 of de chat. Samen kijken we naar wat er speelt en wat er nodig is om een oplossing te vinden.

Wat gebeurt er als je belt?

Stap 1

Wij luisteren naar je verhaal

Stap 2

Je krijgt advies

Stap 3

We zoeken samen hulp

Niet altijd is het meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms volgt er eerst onderzoek. Je kunt ons veilig bellen, 7 dagen per week, 24 uur én gratis. Bel 0800 2000.