Seksueel geweld

Seksueel geweld is een breed begrip. Het gaat onder andere om aanranding, verkrachting, ongewild getuige zijn van seksuele handelingen of seksuele handelingen tussen kinderen en volwassen of tussen volwassenen. Ook vormen van seksuele chantage, bijvoorbeeld een naaktfoto die zonder toestemming gedeeld wordt via social media zoals Instagram, Whatsapp of YouTube vallen onder seksueel geweld. Vaak zie je dat er bij seksueel geweld sprake is van bedreigen, uitschelden of chanteren. Mensen die dit meemaken, zullen het niet snel zelf vertellen, ze ervaren het vaak als een geheim wat niet uit mag komen en soms schamen ze zich. Als het kinderen overkomt dan spreken wij vaak van seksueel misbruik.

Met seksueel geweld geconfronteerd worden kan zeer schokkend zijn en kan grote gevolgen hebben. Zo kan het slachtoffer wantrouwend zijn tegenover de omgeving, moeite hebben met grenzen stellen op het gebied van seksualiteit of juist moeite hebben met seks en zich niets waard voelen. Slachtoffers zwijgen uit schaamte soms jarenlang over hun ervaringen en wachten met hulp vragen.

Heb jij hulp nodig, zit je met vragen of heb je het vermoeden dat er bij iemand in jouw omgeving sprake is van seksueel geweld? Bel (anoniem) met Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond naar 0800-2000 of chat met ons. De medewerker luistert naar je verhaal, stelt vragen en beantwoordt jouw vragen.

 

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond richt zich op mensen die seksueel geweld meemaken of hebben meegemaakt in een afhankelijkheidsrelatie. Dit kan zijn je (ex-)partner, bij kinderen kan het gaan om (stief)ouders of een ander familielid die zorgt voor het kind, maar ook een leerkracht of sportcoach/trainer. Wij bieden een luisterend oor en zullen samen met jou kijken wat er nodig is om het te stoppen. Het kan zijn dat wij actief betrokken raken of dat wij jou helpen bij het vinden van de juiste hulp. Iedere verhaal is uniek en vraagt om een juiste afstemming. Ook als professional kun je ons altijd bellen.

Heb je seksueel geweld meegemaakt zonder dat er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie? Dan kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld.

Wat gebeurt er als je belt?

Stap 1

Wij luisteren naar je verhaal

Stap 2

Je krijgt advies

Stap 3

We zoeken samen hulp

Niet altijd is het meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms volgt er eerst onderzoek. Je kunt ons veilig bellen, 7 dagen per week, 24 uur én gratis. Bel 0800 2000.