Stalking
Stalking is het opzettelijk en structureel lastigvallen van iemand, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Stalking kan zich ook voordoen op het internet, via social media. Er wordt voortdurend en opzettelijk inbreuk gedaan op het leven van het slachtoffer. Stalking komt vaak voor na het beëindigen van een relatie. De ander blijft contact zoeken in de vorm van bellen, appen of het sturen van brieven per post, rondhangen bij de woning of familie lastigvallen. Naast dat de ex-partner een stalker kan zijn, kan ook een kennis, collega, buurman of zelf een onbekende een stalker zijn. Meestal begint de stalking ‘onschuldig’, hoe langer het duurt hoe vervelender en onveiliger de stalking wordt.
Wanneer je gestalkt wordt, kost dit veel energie en kan dit angst en stress met zich meebrengen. Niet alleen de persoon die gestalkt wordt kan lijst van krijgen van de stalking, maar ook zijn/ haar familie, vrienden, buren en collega’s.
Stalking is strafbaar in Nederland, wanneer je gestalkt wordt kun je een melding doen en advies vragen bij Veilig Thuis. Heb je een vermoeden dat jij zelf gestalkt wordt of iemand anders? Neem dan (anoniem) contact op met Veilig Thuis via 0800-2000 of chat met ons.
Mocht je te maken hebben met stalking dan is het advies om hiervan bewijzen te verzamelen (voor politieonderzoek). Denk hierbij aan:
- Het verzamelen van appjes, emails en/ of post.
- Houd een logboek bij, hierin schrijf je de datum, tijd en omschrijving van de gebeurtenis.