Voor kinderen
Soms is het thuis niet leuk en voel jij je onveilig. Wij kunnen jou helpen om het thuis veiliger te maken.
Wat is kindermishandeling?
Als ouders niet goed voor hun kinderen zorgen, noemen we dat kindermishandeling. Ieder kind heeft aandacht, liefde en zorg nodig. Maar soms krijgt een kind dat niet. Bijvoorbeeld als ouders niet op hun kinderen letten. Of als ouders kinderen slaan, of als ouders hele erge ruzie maken met elkaar. Kinderen kunnen dan heel verdrietig of juist heel boos worden. Als mensen seks hebben met kinderen, is dat ook kindermishandeling. Dat geldt voor alle mensen. Niet alleen voor een vader of moeder, ook voor een broer en zus, voor een voetbaltrainer, schooljuf, badmeester, een oom, tante of wie dan ook.
Soms voelt een kind zich schuldig. Maar kindermishandeling is nooit de schuld van het kind. Ook de meeste ouders willen hun kinderen helemaal niet mishandelen. Meestal zijn hun eigen problemen zo groot dat het toch misgaat.
Wat is Veilig Thuis?
Iedereen die zich zorgen maakt over een kind kan Veilig Thuis bellen. Jij kan ons ook zelf bellen of met ons chatten. Wij geven advies en ondersteunen wanneer er onveilige situaties zijn. Jij bent belangrijk en we willen weten hoe het met jou gaat. We praten met je en als je een vraag niet wil beantwoorden, hoef je dit niet te doen. Wij onderzoeken wat er aan de hand is. Als we merken dat er echt problemen zijn, zoek we uit welke hulp bij jou en je familie past.
Waarom willen wij ook jouw verhaal horen?
Alles wat we horen, kan ons helpen om erachter te komen hoe het met jou gaat. We willen dat ook van jou horen. Daarom praten we ook met jou. We zullen je een aantal vragen stellen. Als je op een vraag niet wilt antwoorden, dan hoeft dat niet. We willen je vooral de kans geven om ons te vertellen wat jij kwijt wilt.
Wat gaat er nu gebeuren?
Eerst willen we weten hoe het met je gaat. Daarom willen we met jou praten. We praten ook met je ouders. En we praten met mensen die jou en je ouders goed kennen. Bijvoorbeeld de dokter of je juf op school.
Wat gebeurt er met wat jij vertelt?
Wat je ons vertelt, schrijven we op. Ook wat de andere mensen vertellen schrijven we op. We vinden het belangrijk om alles goed op te schrijven. Niet iedereen mag dat lezen. Alles wat we opgeschreven hebben, leggen we naast elkaar. Zo kunnen we goed zien of er problemen zijn en of er bij jou thuis iets moet veranderen.
Wat gebeurt er na het gesprek?
Misschien is er niets aan de hand, dan heb je onze hulp verder niet nodig. Maar als blijkt dat er inderdaad problemen zijn, zullen we een oplossing proberen te vinden. Aan wat voor oplossing we denken, bespreken we met jou en je ouders. Meestal zoeken we hulp voor jou en je ouders. Soms helpt het al als je met iemand kunt praten die je vertrouwt. Voor je ouders is het misschien goed dat ze hulp krijgen bij de opvoeding. En dat iemand helpt bij het oplossen van hun problemen. Zodat zij daarna weer goed voor je kunnen zorgen.
Bel ons of chat met ons
Wil je praten over iets? Bel ons op 0800-2000 (anoniem en gratis). Of chat met ons via deze website.
Ook kun je praten met de Kindertelefoon (anoniem en gratis) van 11:00 tot 21:00 op 0800-0432. Of chatten via: www.kindertelefoon.nl.
”Ik was boos. Ik wilde ook eigenlijk niets vertellen. Maar er is wel minder ruzie sinds we hulp hebben, dat is toch wel fijn.”
Benieuwd naar meer informatie? Klik hier voor de folder voor kinderen. Of neem een kijkje op de praatplaat.